Новини та ділова аналітика для проактивних

Штраф та навіть арешт. В Україні хочуть карати за образу військових

10 вересня 2023 — 16:41
Приводом для цієї ініціативи стали непоодинокі випадки

В Україні пропонують ввести відповідальність за образу військових. Ініціатива поки з’явилась в форматі законопроекту, який вже зареєстрований на сайті Верховної ради.

Проєкт закону №10014 запропонував представник президента у парламенті, член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що документом «пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 185-16».  Вона передбачає покарання за неповагу не тільки стосовно військових ЗСУ, але і до інших, утворених відповідно до законів України військових формувань, а саме:

  • представників розвідки та Служби зовнішньої розвідки;
  • працівників Служби безпеки України,
  • представників Управління державної охорони та Державної спеціальної служби транспорту;
  • військових Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії;
  • представників Держприкордонслужби.

Що розуміється під «неповагою»?

Як пояснює упорядник законопроєкту, неповагою до військових буде вважатись «злісна непокора, образа, образливе чіпляння та перешкоджання реалізації ними своїх прав і свобод», які виявлені публічно.

Яке покарання передбачається?

Законопроєктом передбачається, що за вказані вище дії кривдника можуть спіткати «накладення певного розміру штрафу або громадські роботи, або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку, або суспільно-корисні роботи, або адміністративний арешт». Зокрема, пропонується ввести:

  • штраф від 200 до 300 (від 3400 до 5100 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадські роботи на строк від 50 до 60 годин;
  • виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку;
  • суспільно-корисні роботи на строк від 240 до 360 днів; адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Предісторія

Приводом для цієї ініціативи стали непоодинокі випадки, коли, наприклад водії у громадському транспорті дозволяли собі привселюдно кривдити військових, відмовляючи їм у безкоштовному проїзді, супроводжуючи це лайкою.

Резонансним виявився випадок, відео з яким потрапило до соцмереж, за участю фітнес-тренера з Полтави Романа Заволоки. Той звинуватив військового, що перепитав у нього документи, в тому, що він, нібито «кошмарить пацанів» за гроші. Військовий пояснив, що його перевели з фронту до ТЦК та СП після того, як він отримав контузію. На це фітнес-тренер парирував тим, що нібито, працівник військкомату «сам винен, що потрапив на гачок». Дійшло навіть до того, що молодик дозволив собі плюнути у військового.

Фітнес тренер Роман Заволока плюнув у військового, який рік тому підірвався на міні. Добровольцю він сказав «Ти придурок сам попався на крючок».

На слова військового, що після звільнення тому доведеться відповісти за свої слова, pic.twitter.com/1o6zCKAzko

— ay_poltava (@AyPoltava) August 28, 2023

Представником військкомату, якого образив фітнес-тренер, виявився Олександр Мацько - старший солдат ЗСУ, який воює з 2016 року. Він служив добровольцем у батальйоні спеціального призначення Нацгвардії «Донбас». На його рахунку - служба Україні у різних розвідувальних або штурмових підрозділах й поранення.

«Я вважаю, що він образив не мене. Якби я йшов у цивільному, він би не звернув на мене уваги. Він образив хлопців, які воюють, які в шпиталях, які поховані…», - переконаний Олександр Мацько.

Через великий резонанс цей випадок отримав продовження з залученням правоохоронців. Зокрема, 30 серпня СБУ повідомила, що фітнес-тренера затримали. Як з’ясували співробітники СБУ, Заволока сам зафільмував свій ганебний вчинок на камеру та виклав в Instagram.

Своєю чергою, в поліції Полтавської області відкрили кримінальне провадження за кваліфікуючими ознаками частини 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

А Полтавський ТЦК та СП направив подання до Служби безпеки за ст. 435-1 ККУ «Образа честі та гідності військовослужбовця», ст. 436-2 ККУ «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України».

1 вересня Октябрьський суд Полтави обрав Заволоці запобіжний захід у вигляді у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Суд встановив як мінімум три випадки образ військових з боку фітнес-тренера.