Новини та ділова аналітика для проактивних

Кредитору Argentem, який у Львові банкротить зерновий термінал GNT Group з Одеського порту, заборонили привласнювати цей актив – рішення суду

13 лютого 2023 — 09:53
В GNT Group заявили, що іноземні кредитори знецінюють український бізнес та загрожують експорту зерна

Окружний суд міста Нікосія (Кіпр) 7 лютого 2023 року прийняв наказ, який забороняє кредитору Argentem Creek Partners (ACP) та його агенту Madison Pacific Trust Ltd (Гонконг) здійснювати дії, направлені на заволодіння, обтяження чи продаж зернового терміналу в Одеському морському торговельному порту, який належить GNT Group Володимира Науменка та Сергія Грози.

Як зазначається у пресрелізі GNT Group, звернення акціонерів до кіпрського суду було вимушеним, оскільки потрібно було зменшити загрози роботі «зернового коридору», які виникли через агресивні дії кредиторів щодо компанії.

Раніше власники GNT Group заявили, що кредитори намагаються знецінити їх бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

6 лютого стало відомо, що ACP ініціює справу про банкрутство компанії Olimpex Coupe International («Олімпекс Купе Інтернейшнл»), яка здійснює оперативне керування роботою зернового терміналу. Тобто, кредитор під час війни та в розпал роботи «зернового коридору» вирішив банкротити зерновий термінал.

«На щастя для України, яка виконує ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, наказ кіпрського суду значно ускладнює можливості ACP по знищенню українського бізнесу. Зараз відвантаження зернових в Одеському порту йде під контролем фахівців GNT Group – ACP не здійснює цю діяльність», зазначається в прес-релізі.

Нагадаємо, GNP Group взяла кредит у Argentem Creek Partners на суму $75 млн 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи «зернового коридору» з’явились можливості розрахунків по кредитам. GNT Group неодноразово заявляла про свою готовність погасити заборгованість будь-яким цивілізованим способом. Кредитор категорично відмовляється йти на переговори з GNT Group. Натомість ACP ініціював примусове стягнення боргу з елементами рейдерського захоплення компанії.

Зокрема, у грудні 2022 року GNT було дано всього дві години, щоб виконати вимоги ACP з повернення кредиту. Представники кредитора, що діяли за довіреністю, одразу змінили юридичні адреси управляючих компаній GNT Group з Одеси на Львів. «Що з точки зору релокації бізнесу під час війни не має ніякого змісту – сам зерновий термінал у Львів все рівно перенести не можна. Також була ініційована зміна директорів українських компаній. Це суперечить умовам корпоративного договору, згідно з яким представник кредитора міг призначити лише комерційних директорів (з правом підпису) без зміни директорів компаній», – йдеться в заяві компанії.

GNT наголошує, що кредитори перейшли до примусового стягнення лише тоді, коли термінал став цінним активом. За шість місяців роботи «зернового коридору» через термінал компанії було перевалено близько 1,5 млн тонн аграрної продукції.

Для недопущення блокування роботи зернового терміналу GNP Group оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів та судів, які ініційовані ACP.