Новини та ділова аналітика для проактивних

«ШЛЯХетні» ухилянти. Журналісти-розслідувачі дізнались подробиці популярної схеми виїзду чоловіків з України за кордон

16 вересня 2023 — 14:10
Журналісти-розслідувачі дізнались подробиці популярної схеми виїзду чоловіків в Україні за кордон (nrcu.gov.ua)
З`явилися подробиці популярної схеми виїзду чоловіків в Україні за кордон через "Шлях"
Хто давав дозволи?
Підзаголовок 2: 
Як працює система «Шлях»

Через систему «Шлях» з України за даними на кінець квітня виїхали та не повернулись 19 тисяч чоловіків призовного віку. Ця система була створена для того, щоб водії призовного віку могли перетинати кордон, якщо вони перевозять гуманітарні чи медичні вантажі. При цьому цей спосіб виїзду за кордон використовують ділки для незаконного виїзду свої «клієнтів». Ціна питання - від 3 до 5 тисяч доларів за людину.

Детальніше в розслідуванні - NGL.media.

Журналісти декілька місяців слідкували за системою «Шлях». Їм вдалося знайти сотні громадських організацій і благодійних фондів, що давали дозволи для виїзду за кордон чоловікам за системою «Шлях». Наприклад, 2248 чоловіків виїхали тільки за дозволами від Львівської ОВА. Вони в Україну наразі не повернулися. Окрім цього, журналісти виявили 372 організації, які свідомо або ні, надсилали клопотання до Львівської ОВА на отримання дозволів для «Шляху».

Хто давав дозволи?

У списку організацій, які давали найбільшу кількість клопотань для отримання дозволів чоловіків - організації з Миколаїва, Львівської області - «Просвіта» і ГО «Театр Хліб».

«Ці дві організації входять до п’ятірки тих, що отримали найбільше дозволів через систему «Шлях». Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків», - пише видання.

Також до «рейтингу» потрапили і «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір» та «Відродження нашої України», від яких, за підрахунками журналістів, виїхали і не повернулись понад 100 чоловіків.

Під час нового дослідження вдалося виявити і ще одну організацію, яка ймовірно пов’язана з цією історією. Завдяки інформації від ЛОВА відомо, що за зверненнями від «Благодійного фонду Степана Бандери» виїхали і не повернулись майже 40 чоловіків.

Також у списку - волонтерські організації «Чистий Київ», «Байрактар», «Наші добрі справи», «Українська гільдія активістів», «Небайдужі громадяни», «Український джавелін», «Громадська екологічна ініціатива», «Українські котики». Від цієї групи виїхали і не повернулися понад 200 чоловіків призовного віку.

Також вдалося дізнатися ще про дві організації з раніше невідомими назвами, які, скоріш за все, теж пов’язані з цією схемою - фонди «Легіон Січових Стрільців» та «Промінь нашої надії». Загалом від цих організацій не повернулися майже 150 людей.

В переліку є і досить відомі організації - наприклад, «Фонд допомоги «Рух у майбутнє», пов’язаний з львівським бізнесменом Григорієм Козловським. Журналісти мають прізвища 23 чоловіків, які виїхали від цієї організації і не повернулися.

Цікаво, що заяву до поліції уже написала Уляна Флишко, керівниця фонду «Здійснити мрію». За даними NGL.media, 39 чоловіків виїхали через клопотання від цієї організації. При цьому, за словами Флишко, вона надсилала листи до ЛОВА лише на десятьох з них, але тривалий час доступ до печатки організації мали кілька людей. Тому цим випадком, ймовірно, займеться поліція.

Як працює система «Шлях»

Програма «Шлях» була створена для двох категорій чоловіків:

  • водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ або інших утворених військових формувань;
  • водії, що перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу автомобільними транспортними засобами за наявності відповідного обґрунтування обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їхнього перевезення.

Який механізм отримання дозволу

Будь-який орган, підприємство, організація, які займаються гуманітарними вантажами, подають звернення до Мінінфраструктури або обласних військових адміністрацій (ОВА). Після цього, як ОВА чи міністерство дає дозвіл, дані водіїв вносять до системи «Шлях» з погодженням Держприкордонслужби. Дозвіл дається на місяць.

Якщо водій-волонтер не повертається у зазначений термін, Укртрансбезпека має право заборонити перевізнику або фонду використовувати систему. А якщо мету поїздки не буде підтверджено, то Держприкордонслужба може відмовити у перетині кордону. Наразі міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників.

Зміни до законодавства

Нещодавно уряд вирішив запровадити зміни до законодавства, щоб зменшити кількість випадків виїзду ухилянтів без реальних причин через систему «Шлях».

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач каже, що Львівська ОВА була активним учасником процесу і запровадила додаткові вимоги до заявників ще раніше.

«Ми, як міністерство, так само (як і ЛОВА, - ред.) ввели обов’язковість електронного підпису. Дуже хочеться, щоб єдині правила були для всіх адміністрацій, тому що сьогодні, якщо одна обласна адміністрація просто введе якісь жорсткі правила, то деякі недоброчесні волонтери просто підуть в іншу адміністрацію, в яких таких правил нема, – каже Сергій Деркач. - Ми враховували всі коментарі та зауваження (від ОВА», і всі були дуже позитивно налаштовані, щоб посилити контроль. Говорили про електронний цифровий підпис, про конкретні строки розгляду заявок, не тільки про обґрунтування для виїзду, а й подання відповідних документів від набувачів цієї допомоги. Так само - з’єднання з базою даних митних декларацій, щоб в нас була інформація про ввезені вантажі. У нас були випадки, коли, на жаль, люди виїжджають на автомобілях, а приходили назад пішки - напевно, несучи гуманітарну допомогу в кишенях».

Крім того, законопроект, розроблений Мінінфраструктури передбачає, що вносити своїх водіїв до системи зможуть організації з досвідом, які вже працюють хоча б кілька місяців. Так само будуть конкретні строки розгляду їхніх заявок, аби зменшити корупційні ризики, а також критерії відмови.

«Розглядаємо можливість заборони для організацій (щодо внесення до системи «Шлях», - ред.) на якийсь період часу. Якщо благодійний фонд порушив те, що ми прописали, то наприклад, півроку не зможе здійснювати поїздки за кордон, і це такий буде умовний бан, який теж, нам здається, дасть свій результат», – пояснює Сергій Деркач.

За його словами, ліцензіати вносять в систему «Шлях» своїх водіїв самі і Мінінфраструктури до них не має ніякого відношення.

«Тобто я перевізник, я маю свій кабінет в системі «Шлях», мені не потрібно звертатися ні до Мінінфраструктури, ні до обласної адміністрації, - пояснює Сергій Деркач. - Щодо «чорних списків» в областях, я не чув такої інформації, не бачив десь таку інформацію у ЗМІ, але, відверто кажучи, юридичних підстав (для цього, - ред.) нема. Скількох людей, які не повернулись, наприклад, достатньо для того, щоб поставити організацію в «чорний список»? Чи люди не повернулися, чи люди просто порушили термін перебування?».

Крім того, як зазначає Деркач, не завжди про реальні плани своїх водіїв знають і перевізники, і фонди чи ГО. Як пояснює заступник міністра, були випадки, коли водії транспортних компаній не поверталися без відома керівництва. Водій просто кидає десь вантажівку телефонує і каже: «Я фуру лишив, але в Україну не повернусь».

Чи є відповідальність

Наразі для ухилянтів, які виїхали незаконно з України за системою «Шлях», немає ніякої відповідальності - ні адміністративної, ні кримінальної. На думку Деркача, важливо розрізняти порушення термінів повернення або взагалі неповернення.

«Чи встановленням відповідальності ми не зменшимо кількість тих громадян, які повернуться все ж таки до України, а наше завдання – повернути громадян України додому. Це не наша компетенція вирішувати питання встановлення відповідальності. Ми зі свого боку намагаємось зробити неможливими шахрайські дії з виїзду за кордон і попередити це», - каже він.

Нагадаємо, заборона на виїзд чоловіків за кордон в Україні віком від 18 до 60 років була запроваджена після введення воєнного стану через вторгнення Росії в Україну. Наразі він продовжує діяти мінімум до 18 листопада. З 24 лютого 2022 року, в день вторгнення росіян до України, його подовжували вже декілька разів.