Новини та ділова аналітика для проактивних

ЗМІ про кейс компанії Favbet: як не заплатити 235 млн грн податків та зробити на цьому піар

09 квітня 2023 — 12:46

Два роки, які FAVBET працював у тіні, коштували українському бюджету щонайменше 235 мільйонів гривень. І у 2022 році, який став найтрагічнішим у сучасній історії України, цим грошам знайшлося б гідне застосування. На тлі цього виглядає смішною та лицемірною спроба зробити піар на тому, що компанія нарешті вирішила сплачувати податки. Про це пише видання «Аргумент».

Як зазначає «Аргумент», після початку повномасштабного вторгнення багато компаній влаштували справжні змагання, намагаючись переплюнути одна одну у справі допомоги армії. Не став винятком гральний бізнес, адже гроші там крутяться великі, а сам ринок дуже компактний. Однак, як виявилося, деякі компанії намагаються в такий спосіб «замолити» старі гріхи.

«Український бюджет одержав ще 117 мільйонів від FAVBET. Компанія вкотре сплатила ліцензію». Абсолютно однакові матеріали з таким заголовком наприкінці минулого року опублікували багато українських ЗМІ. Безумовно, такі надходження до бюджету (а тим більше – під час війни) – це чудово. Але диявол, як відомо, у деталях. А саме, у словах «вкотре», – йдеться в публікації.

Повідомляється, що зазначена сума в 117 мільйонів дає зрозуміти, що FAVBET сплатив букмекерську ліцензію. Цю інформацію також підтверджує Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ).

«То в чому ж проблема? А в тому, що таку ліцензію компанія сплатила вперше. Це можна легко перевірити, зайшовши на сайт регулятора. Справа в тому, що FAVBET вже багато років надає послуги беттингу своїм клієнтам, але робить це «в чорну», – акцентується в матеріалі.

Як писала Нова Влада, ще наприкінці січня 2022 року КРАІЛ ухвалила низку рішень щодо блокування сайтів, у тому числі букмекерської контори Favbet.com, оскільки вони не оформили відповідної ліцензії на провадження легальної діяльності на території України.

«Аргумент» підкреслює, що ситуація могла б змінитись після легалізації грального бізнесу, але компанія вирішила не витрачатися на дорогу ліцензію, натомість купивши лише дозвіл на ведення діяльності у сфері онлайн-казино. Це на думку журналістів підтверджує і менеджмент компанії.

«Як відповідальна компанія та один із лідерів ринку, цього року FAVBET не тільки виробляє регулярні ліцензійні платежі, а й збільшує обсяги ліцензування своєї діяльності, щоб підтримувати національну економіку під час війни та наближати нашу перемогу», – цитує видання «Дело» CLO компанії FAVBET Михайла Приходька у матеріалі від 30 грудня 2022 року.

«Збільшення обсягів ліцензування» – це і є купівля ліцензії беттингу, без якої компанія чудово працювала більше двох років. Підтвердити це дуже просто, зайшовши на один із численних сайтів, де зібрані відгуки про букмекерські контори.

favbet1.png

 

«Відмінна букмекерська компанія! Швидкий висновок, зручна служба підтримки, прийнятні коефіцієнти, хороша лінія, зручно, всього вам найкращого, вітаю вас із наступаючим новим роком», – пише наприкінці 2020 року користувач Владислав Курмей, а у відповідь отримує слова подяки від офіційного представника компанії.