Новини та ділова аналітика для проактивних

Україна конфіскувала підприємство російського олігарха Шелкова, яке видобуває стратегічну титанову сировину

08 лютого 2023 — 18:47
Фото з сайта Nadra.info
Фото з сайта Nadra.info
Стягнуті активи та майно російського олігарха оцінюються в 2 млрд грн

3 лютого 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (АП ВАКС) повністю задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції і постановила стягнути в дохід держави 100% статутних капіталів компаній ТОВ «Демурінський ГЗК», ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», а також кошти і майно Демурінського ГЗК. Суд фактично визнав, що всі три компанії контролюються російським мільярдером, акціонером корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайлом Шелковим, щодо якого раніше були запроваджені санкції РНБО.

Про це першим повідомило видання NADRA.INFO.

Згодом в Бюро економічної безпеки України (БЕБ) зазначили, що «титанові активи та майно російського олігарха вартістю 2 млрд стягнуто в дохід України. Рішенням АП ВАКС стягнуто в дохід держави всі активи ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а саме: корпоративні права у розмірі 100 %, рухоме і нерухоме майно підприємства та грошові кошти на рахунках у сумі 14,4 млн грн».

Раніше, 23 січня, ВАКС відмовився стягнути «Демурінський ГЗК» в дохід держави. Суд лише частково задовольнив позов Міністерства юстиції. Тоді ВАКС прийняв рішення застосувати до Шелкова санкцію, передбачену пунктом 1-1 частини 1 статті 4 Закону про санкції. У дохід держави було стягнуто квартиру, 100% частки у статутному капіталі ТОВ «ВСМПО Титан Україна» та майно цього підприємства – нерухомість, автомобілі, грошові кошти.

Мінюст подав скаргу на це рішення в АП ВАКС, яка повністю задовольнила позов проти Шелкова.

Як повідомляє БЕБ, детективи Бюро у ході досудового розслідування встановили, що службові особи Демурінського ГЗК, за попередньою змовою із службовими особами офшорних компаній, протягом 2021 року здійснили реалізацію титанової сировини в адресу європейської компанії за умисно заниженою ціною.

«Таким чином, маючи на меті ухилення від сплати податку на прибуток, їх дії призвели до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в розмірі понад 10,1 млн грн», – заявили в БЕБ.

Окрім того, слідством встановлено, що згадане підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини на адресу підприємств російської федерації та республіки білорусь. За документами комбінат постачав цю сировину нібито австрійській компанії. Проте, фактично продукція одразу направлялася російським і білоруським підприємствам та використовувалася, зокрема і для виробництва окремих частин винищувачів та ракет, якими зараз обстрілюють Україну.

Нагадаємо, кіпрська компанія Limpieza Limited, яка володіє Демурінським ГЗК, змінила структуру власності 20 лютого 2022 року. Тобто за чотири дні до повномасштабного вторгнення рф в Україну. А саме 75% акцій Limpieza Limited купила компанія Bolatico Limited громадянки України Світлани Ільтьо.

Нова Влада, з посиланням на розслідування NADRA.INFO, приводила низку аргументів на користь того, що «Демурінський ГЗК» залишився під контролем Михайла Шелкова.

Зокрема, 75% акцій Limpieza Limited були продані Світлані Ільтьо за номінальною вартістю 3750 EUR. Тоді як виручка Демурінського ГЗК за 2019-2022 роки перевищує 1,1 млрд грн (27,5 млн EUR). Також для порівняння NADRA.INFO навело ціну, за якою Світлана Ільтьо купила 25% Limpieza Limited в 2019 р. – це $3 млн.