Новини та ділова аналітика для проактивних

В БЕБ повідомили, що підконтрольний росіянам Демурінський ГЗК з виробництва титанової руди знаходиться під арештом. Чому мовчить РНБО?

04 серпня 2022 — 12:48
В БЕБ повідомили, що підконтрольний росіянам Демурінський ГЗК з виробництва титанової руди знаходиться під арештом. Чому мовчить РНБО?
Фото з сайту Бюро економічної безпеки: реліз про арешт українського підприємства. На фото - активи одного з російських ГЗК
Роками з України поставлялась стратегічна сировина для російського ВПК

100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату знаходяться під арештом. Про це йдеться в релізі Бюро економічної безпеки України (БЕБ), який надійшов на адресу Нова Влада.

Назву ГЗК правоохоронці не уточнюють, але, очевидно, що мова йде про Демурінський ГЗК, який підконтрольний російським бізнесменам.

«8 червня 2022 року, у межах кримінального провадження, досудове розслідування якого здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України, районний суд міста Києва повторно арештував 100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату (далі – ГЗК). Підставою для клопотання, щодо повторного арешту, з метою унеможливлення переоформлення прав власності, стала ухвала апеляційного суду від 2 червня 2022 року про скасування попереднього арешту корпоративних прав цієї компанії», – повідомили в БЕБ.

За інформацією відомства, суддя районного суду міста Києва дійшов висновку, що підстав для повторного арешту корпоративних прав ГЗК достатньо та задовольнив клопотання у кримінальному провадженні. Відповідну ухвалу було невідкладно скеровано на виконання до Міністерства юстиції України.

Очевидно така реакція БЕБ викликана публікаціями у ЗМІ інформації про те, що російський бізнес продовжує вибудовувати сірі схеми володіння цим ГЗК. Журналістами висувалась думка, що скасування 2 червня арешту та формальна зміна за кордоном бенефіціарів ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ДГЗК) залишила статус-кво цього підприємства з точки зору підконтрольності його токсичному російському бізнесмену – Михайлу Шелкову. Він є заступником голови ради директорів та мажоритарним акціонером російської корпорації «ВСМПО-Авісма» – виробник титану та виробів з нього (використовується у військово-промисловому комплексі).

Нагадаємо, що Демурінський ГЗК займається промисловим видобутком і збагаченням титано-цирконієвих руд. Відповідно постачає стратегічну сировину для оборонного комплексу. У тому числі, як повідомляли в БЕБ, продукція через європейські прокладки направлялася російським та білоруським підприємствам.

Незважаючи на повномасштабну війну з росією наразі влада не позбавила підконтрольне росії підприємство ДГЗК спецдозволу на користування надрами. Натомість, БЕБ розслідує кримінальне провадження про ухилення ГЗК від сплати податків. В рамках цього провадження і були арештовані корпоративні права ГЗК.

Ось як це описують в БЕБ: «У березні 2022 року 100% корпоративних прав ГЗК було заарештовано співробітниками БЕБ, відповідно до ухвали суду. Слідством встановлено, що службові особи товариства, щоб приховати докази злочинної діяльності та уникнути притягнення до кримінальної відповідальності, планували здійснити протиправну зміну власника корпоративних прав ГЗК.

Підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало нелегальний експорт видобутої титановмісної сировини на підсанкційні території… фактично продукція одразу направлялася російським та білоруським підприємствам. Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн.

22 квітня 2022 директору товариства повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (умисне ухилення від сплати податків)».

Про яку саме зміну власника йдеться (кому та в який спосіб збирались продати ГЗК) не уточнялось. Власником 100% частки підприємства є кіпрська компанія  Limpieza Limited, а бенефіціаром наразі вказаний Шелков. На початку червня аналітичне видання NADRA.info писало, що російська «ВСМПО-Авісма» вийшла з капіталу компанії-власниці Демурінського ГЗК за 4 дні до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

За інсайдом інформагентства NADRA.info, «ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» (рф) позбулася 75% в капіталі кіпрської компанії Limpieza Limited… Це сталося за 4 дні до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 р.». А саме «Авісма» Шелкова передала 75% акцій Limpieza Limited до кіпрської компанії Bolatico Limited, яка до цього вже володіла 25% Limpieza Limited.

Тобто фактично Bolatico Limited на 100% володіє ДГЗК. Хто контролює Bolatico Limited наразі точно не відомо. Але джерела NADRA.info на ринку пов’язують Bolatico Limited із колишніми топ-менеджерами АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК; належить державі) Русланом Журилом та Юрієм Перцевим.

Журило з 2017 року є фігурантом розслідування НАБУ щодо корупційної схеми експорту ОГХК титанової продукції за заниженими цінами через європейські компанії-посередники. Мова йде про так зване трансфертне ціноутворення, коли додатковий прибуток осідає на пов’язаних компаніях-прокладках. Тоді ж його відсторонили від керування підприємством. Як писав Hubs, державний ОГХК, приватизацію якого провалив Фонд держмайна, вже при інших керівниках у 2020-2021 роках постачав титанову сировину згаданій російській «ВСМПО-Авісма».

У коментарі виданню «Укррудпром» Журило сказав, що «не маю відношення до цього активу» (питання журналістів стосувалось угоди про купівлю Демурінського ГЗК через Bolatico Limited).

У свою чергу, на днях в інтерв’ю NADRA.info голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах пояснив, що спецдозвіл Демурінського ГЗК не анульовано оскільки це підприємство не включене до санкційного списку Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, у червні 2021 року РНБО запровадила низку санкцій проти титанового бізнесу росіян: проти голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова; бенефіціара ДГЗК Михайла Шелкова; власника 100% частки в ДГЗК – кіпрської Limpieza Limited; російської «ВСМПО-Авісма» – до війни власника 75% акцій в Limpieza Limited. Враховуючи ці санкції Limpieza Limited не може продати майно чи долі ДГЗК (а також іншим чином розпоряджатись та користуватись).

Але дані санкції як виявилось більше ні до яких ефективних заходів по блокуванню російського бізнесу та постачань української сировини для російського ВПК не призвели. Це був просто гучний вихлоп РНБО. Як уточнив голова Держгеонадр: «Підставою (припинити право користування надрами – Ред.) є включення юридичної особи – власника спецдозволу до санкційного списку. …є ініціатор, який має включити компанію до санкційного списку. Була б включена – ми б анулювали (спецдозвіл ДГЗК на розроблення Вовчанського родовища титано-цирконових руд – Ред.)».

Більше того, РНБО міг накласти санкції на Демурінський ГЗК вже після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Але чомусь цього не зробив. Розслідування ж БЕБ про ухилення від сплати податків – це по українській традиції довгий шлях з мутними судами та непередбачуваними наслідками.

У такій ситуації Офіс генпрокурора як мінімум повинен відкрити кримінальне провадження щодо фактів поставок титанової сировини російським споживачам державним ОГХК (куди дивились чиновники Фонду держмайна) та Демурінським ГЗК. У свою чергу Кабмін з тим же РНБО повинен розробити юридичну та економічні схеми як забезпечити роботу Демурінського ГЗК, але вже на користь української економіки та оборонного комплексу. Нагадаємо, також що в Україні діє закон про націоналізацію російського бізнесу.

Як повідомляв NADRA.info, журналісти видання раніше звернулись з запитом до РНБО та Держгеонадр з проханням надати перелік компаній-надрокористувачів, які станом на 24.02.2022 року та на кінець травня 2022 року володіли дійсними спецдозволами на користування надрами і контролювалися з боку росії. Також вони надіслали запит до Державної митної служби – надати перелік компаній, які з 24.02.2022 року до 24.05.2022 року експортували до рф продукцію, виготовлену в результаті переробки/збагачення видобутих в Україні корисних копалин. Відповіді по суті цих питань видання наразі не публікувало.

Нова Влада вже задавалась подібним питанням щодо вибіркових дивних дій РНБО під час війни по відношенню до країни-агресора. Зокрема, до сих пір незрозуміло, що заважає РНБО ввести персональні санкції проти громадянина рф Гундяєва В.М. або так званого «патриарха кирилла».