Новини та ділова аналітика для проактивних

Дмитро Лунін: запускаємо на Полтавщині перший лінійний прискорювач для лікування онкологічних захворювань

27 квітня 2023 — 14:33
У майбутньому подібний апарат планують придбати також і в Кременчук

На Полтавщині лікуватимуть онкологічні захворювання новітніми та безпечними методами. Уже цього року в Полтаві планують запустити лінійний прискорювач, заявив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Лінійний прискорювач – це снайпер у лікуванні онкології. Максимально ефективно долає найпоширеніші форми захворювання: легень, молочної залози, головного мозку, кишківника й інших органів. Промені точно б’ють у пухлину, не зачіпаючи здорові тканини. Зі старими апаратами 1985-го року все інакше. Це як «Запорожець» і «Мерседес», – розказує Лунін. Він додає, що для пацієнтів сеанс терапії буде комфортним: обладнання працює безшумно, і в нього відкрита конструкція.

pryskoruvach5.jpg

Лікування на прискорювачі безкоштовне, бо медзакладу вартість послуги компенсуватиме держава через НСЗУ. Апарат уже встановили в Полтавському обласному онкодиспансері, й зараз його налаштовують спеціалісти. Лунін акцентує, що прискорювач працюватиме у зв’язці з новим комп’ютерним томографом, який незабаром змонтують.

«Лінійний прискорювач Halcyon від американської компанії Varian коштує 55 млн грн. Його закупили коштом держави й області, а КТ придбала область самостійно за 27,5 млн грн. Підготовка до встановлення – серйозна: демонтували старі апарати, відправили на утилізацію, обладнали спеціальний бункер і ремонтуємо приміщення під КТ, навчили персонал і налаштовуємо обладнання. Мали все це завершити торік, але російська агресія завадила», – зазначає Лунін.

pryskoruvach1.jpg

Такий лінійний прискорювач – перший для Полтавщини. У майбутньому подібний апарат планують придбати також і в Кременчук.

Для обласної військової адміністрації, говорить Дмитро Лунін, медицина – завжди у фокусі уваги.

«Область стабільно вкладає максимум ресурсів у покращення медицини Полтавщини. Приміром, минулого року придбали 3D УЗД-апарат для обстеження вагітних. Купили також нові МРТ і рентген-апарат. Цього ж року на купівлю нового обладнання заклали понад 160 млн грн: це і КТ, і наркозно-дихальна станція, відеогастро- і колоноскопи, апарати ШВЛ, різні аналізатори, дефібрилятори, електрокардіографи. Загалом майже 90 одиниць потужної апаратури. До того ж, запланували ремонти в низці лікарень», – поділився інформацією очільник Полтавської ОВА.

pryskoruvach4.jpg

Нагадаємо: раніше начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомляв, що військовим медикам передали унікальний автобус для евакуації поранених бійців і цивільних. Транспорт має 9 ліжок і оснащений сучасним медичним обладнанням: інфузоматом, дихальним апаратом, ношами, дефібрилятором, монітором пацієнта, забезпечений киснем.

pryskoruvach3.jpg