Новини та ділова аналітика для проактивних

У цій повномасштабній війні Полтавщині судилося стати надійним тилом для фронту, – Дмитро Лунін

31 травня 2023 — 12:57
Область прийняла 200 тисяч переселенців

У повномасштабній війні Полтавщина стала надійним тилом для фронтових областей. Прийняла десятки тисяч переселенців, відправляла на звільнені території десятки тонн гуманітарної допомоги, техніки й укріпляла свою обороноздатність.

Про це у вівторок, 30 травня, заявив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін під час свого звіту за 2022 рік на сесії Полтавської облради.

За його словами, торік на потреби Сил оборони з обласного бюджету і бюджетів громад спрямували пів мільярда гривень, на таку ж суму надав допомогу й бізнес Полтавщини. За ці гроші зводили фортифікаційні споруди й закуповували авто, засоби зв’язку, бронежилети, тепловізори, одяг для силовиків і військових.

«Полтавщина перетворилася на фортецю. Сформовано кілька ліній ешелонованої оборони, зведено десятки кілометрів траншей і протитанкових ровів, кілька сотень ВОПів, бліндажів та капонірів», – зазначив Дмитро Лунін.

Він додав, що Полтавщина прийняла 200 тисяч переселенців і забезпечила їм базові потреби.

«Ми зробили все, щоб наш дім став їхнім домом: евакуйовували людей із зони бойових дій, виділили десятки мільйонів гривень на ремонти приміщень і безкоштовне харчування, роздавали продуктові набори. Полтавщина першою в Україні розробила обласну програму підтримки ВПО. А вже незабаром відкриємо в Полтаві перше модульне містечко», – говорить Лунін.

Загалом, за словами начальника ОВА, область розподілила майже 6,5 тисячі тонн гуманітарної допомоги, яку видавали переселенцям, постачали на Харківщину, Сумщину, до Херсонської та Миколаївської областей, а також Запоріжжя.

Дмитро Лунін зазначає, що незважаючи на воєнний стан, медицина залишалася пріоритетом області: «Можемо похвалитися новим потужним обладнанням – новий МРТ, рентген-апарат, 3D УЗД-апарат. А вже цього року в області запрацює перший лінійний прискорювач разом із КТ для лікування раку. Унікальність такого лінійного прискорювача в тому, що він опромінює будь-яку локалізацію пухлини, не вражаючи здорові тканини».

Попри війну на Полтавщині торік ремонтували місцеві дороги, додає начальник ОВА. Громади виділили 320 млн грн зі своїх бюджетів. А цьогоріч планують капітально оновити 26 км автошляхів.

Лунін окремо звертає увагу на забезпечення Кременчука теплом після руйнації місцевої ТЕЦ: «Найбільше від обстрілів постраждала Кременчуцька громада – зруйновано Кременчуцьку ТЕЦ, нафтопереробний завод та інші інфраструктурні об'єкти. Завдяки плідній співпраці держави, області й міста вдалося пройти опалювальний сезон та напрацювати рішення, які дадуть змогу забезпечити резервне джерело опалення для жителів Кременчука й надалі».

Нагадаємо, раніше Дмитро Лунін повідомляв, що на Полтавщині відкрили перший Центр реабілітаційної медицини. Там «ставлять на ноги» найважчих пацієнтів після поранень на війні чи, наприклад, після травм в аваріях. Ключове обладнання – це роботизований комплекс із Південної Кореї, який навчає пацієнта заново ходити.

Також нещодавно на Полтавщині вперше виконали трансплантацію серця.