Новини та ділова аналітика для проактивних

Ексглаву МОЗ Степанова заочно заарештували у справі «Поліграфкомбінату»: що той накоїв

14 вересня 2023 — 14:55
Фігурант гучної справи закуповував витратні матеріали для держпідприємства у своєї фірми

Ексглава Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заочно заарештований вищим антикорупційним судом. Йдеться про можливе надання коштів, коли Максимов обіймав посаду голови державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна". Він є підозрюваним у справі про розкрадання понад 450 мільйонів гривень. Про це у четвер, 14 вересня, повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Суд погодився з доводами прокурора і обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування, слідчий суддя вирішить питання щодо застосування цього запобіжного заходу", — повідомили силовики.

Цікаво, що у САП імені фігуранта справи не називають. При цьому джерела видання "Слово і справа" підтвердили, що йдеться саме про Максимова.

За версією слідства, фігурант гучної справи закуповував витратні матеріали у своєї фірми, зареєстрованої в Естонії. Матеріали закуповували через прокладку, а ціни завищувалися в 4-6 разів. За час роботи Максимова на посаді директора підприємства на рахунку естонської фірми накопичилося близько 450 мільйонів гривень.

21 липня НАБУ і САП повідомили Максима Степанова про підозру у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна». 22 липня Степанов заявив, що перебуває у відрядженні.

18 серпня Степанова та керівницю його благодійного фонду Юлію Пилипко Національне антикорупційне бюро викликало  для допиту в якості підозрюваних у кримінальному провадженні та отримання клопотань про обрання запобіжного заходу.

Раніше ВАКС відправив під цілодобовий домашній арешт Сергія Ферлія — керівника департаменту «Поліграфкомбінату», відповідального за міжнародні угоди. Він єдиний фігурант справи 2013-2016 років, який перебуває в Україні.

Максим Степанов був міністром охорони здоров'я від березня 2020 року до травня 2021 року. До цього обіймав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації. Директором ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" він був із 2011 по 2016 роки.