Новини та ділова аналітика для проактивних

Клуб експертів консолідував прогнози розвитку світової економіки у 2023 році

15 лютого 2023 — 14:09
Потреби України у зовнішньому фінансуванні у 2023 році становитимуть від $39,5 млрд до $57 млрд

На YouTube-каналі аналітичного центру «Клуб експертів» вийшло нове відео, присвячене ситуації в українській та світовій економіці на початок 2023 року. У передачі представлено офіційні дані, що стосуються основних макроекономічних показників, а також консолідовано прогнози провідних світових аналітичних центрів на 2023-2024 роки.

На думку аналітиків, показники української економіки загалом стабільні. Водночас для її підтримки в умовах війни 2023 року знадобиться збільшення обсягів макрофінансової допомоги від партнерів. Засновник Клубу експертів, кандидат економічних наук Максим Уракін послався на оцінку МВФ, згідно з якою потреби України у зовнішньому фінансуванні нинішнього року становитимуть щонайменше $39,5 млрд і можуть сягнути $57 млрд.

«Такий прогноз є вираженням високого ступеня невизначеності з боку провідних світових фінансових інституцій щодо ситуації в українській економіці, а також демонструє збільшення тиску на неї з боку видатків», – підкреслив експерт.

Щодо загальносвітових показників, то за прогнозами того ж МВФ понад третина глобальної економіки у 2023 році перебуватиме у стадії рецесії. Зі свого боку, агентство Bloomberg констатує рекордне падіння світових ринків акцій та облігацій в останні місяці 2022 року. Водночас інвестори більш оптимістично оцінюють перспективи поточного року.

«Закінчення циклу підвищень відсоткових ставок, відновлення економіки Китаю і завершення війни в Україні з подальшим відновленням нашої економіки можуть значно поліпшити ситуацію як у нашій країні, так і у світі», – зазначив Максим Уракін.

Більш детально про ситуацію в українській та світовій економіці дивіться у відео на каналі «Клуб експертів» за посиланням. Підписатися на канал можна тут.