Новини та ділова аналітика для проактивних

Клуб експертів та Клуб експортерів проаналізували основні експортні ризики у 2023 році

12 квітня 2023 — 15:07
У 2022 році Україна експортувала товарів на $44 млрд

Київський аналітичний центр «Клуб експертів» та Клуб експортерів України представили спільне дослідження щодо основних ризиків, що стоять перед українськими компаніями при  експорті товарів у 2023 році.

Про це повідомляється на сайті проєкту Open4Business з посиланням на нове відео на YouTube-каналі «Клуб експертів».

Президент Клубу експортерів України Євгенія Литвинова, підкреслила, що експортери повинні розглядати п’ять ключових ризиків для свого бізнесу: валютний ризик, платіжний ризик, виробничий ризик, транспортний ризик та бюрократичний ризик.

«Розуміння цих ризиків є критичним для успішного експорту, особливо в умовах сучасної геополітичної ситуації, експортери повинні розглядати ці ризики й запланувати принаймні на 3 місяці вперед, співпрацюючи з закордонними компаніями», – зазначила Литвинова.

Також експерти розглянули стан українського експорту за останні роки.

«Протягом останнього року ситуація в українському експорті зазнала значних змін. Основними торговими партнерами України стали Польща, Румунія та Туреччина», – пояснив засновник Клубу експертів Максим Уракін.

Він додав, що у 2022 році Україна експортувала товарів на $44 млрд, а це на 35% менше, ніж у попередньому році. Основний прибуток на світовому ринку Україна отримала від експорту зернових та рослинних олій, хоча при цьому експорт металургійної продукції скоротився.

Клуб експертів та Клуб експортерів також наголосили на важливості підтримки українських експортерів в умовах сучасних процесів на світовому ринку.

«Ми рекомендуємо українським експортерам звертатися до наших клубів з питаннями про сертифікацію, вихід на закордонні ринки та відкриття виробництв за кордоном. Ми завжди готові допомогти та проконсультувати», – підкреслила Євгенія Литвинова.

Вона закликала українські компанії бути активними на світовому ринку.

Спікери зазначили, що наступне відео планують присвятити імпорту та ризикам, пов’язаним з імпортом. Вони закликали всі зацікавлені сторони приєднатися до обговорення та вивчення нових можливостей для розвитку експортно-імпортного бізнесу в Україні.

Подивитись повне відео можна тут. Підписатись на канал Клуб експертів можна за посиланням.