Новини та ділова аналітика для проактивних

ЄБА просить депутатів внести зміни в законопроєкт про оподаткування благодійної допомоги бізнесом

16 травня 2023 — 15:20
А Кабмін за рік другої фази війни повинен нарешті прийняти перелік товарів, які можуть бути передані ЗСУ безоплатно

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) просить народних депутатів удосконалити законопроєкт про оподаткування благодійної допомоги.

Йдеться про проєкт Закону №9177 «Про внесення зміни до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання надання благодійної допомоги на користь неприбуткових організацій». Ініціатор – народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (Слуга народу).

26 квітня 2023 року податковий Комітет рекомендував Верховній Раді розглянути та прийняти в цілому даний законопроєкт.

«Пропонується на період воєнного стану надати можливість платникам податку на прибуток підприємств не збільшувати фінансовий результат до оподаткування у разі надання коштів або товарів, робіт, послуг неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, у розмірі, що не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Варто зазначити, що у період воєнного стану, зросла роль не тільки благодійних організацій, а й комерційних суб’єктів господарювання, які проводять значні відрахування на користь неприбуткових організацій. Збільшення ліміту з 4% до 10% стимулюватиме підприємства до благодійних дій. Тому положення законопроекту підтримані зокрема, такими структурами як ТОВ «Нова пошта», Радою підприємців при КМУ, листи від яких надійшли до Комітету», – йдеться у висновку Комітету.

Але, за інформацією ЄБА, ця норма не є релевантною для частини бізнесу у нинішніх економічних умовах.

«З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну український бізнес мобілізував свої фінансові та трудові зусилля для допомоги силам оборони, здійснюючи прямі закупівлі та фінансуючи придбання необхідних товарів, робіт та послуг, тощо. Проте, за законодавством, до цього часу благодійна допомога, яку надають компанії, підлягала оподаткуванню. Законопроєктом №9177 же пропонується не оподатковувати благодійну допомогу, яку компанії надають країні (якщо вона не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року). Водночас, враховуючи, що попередній звітній рік був для майже всіх компаній збитковим, норма про збільшення % від прибутку не для всіх компаній може бути релевантною», – зазначають в асоціації.

В ЄБА пропонують народним депутатам розглянути можливість додаткового критерію для не оподаткування благодійної допомоги. Наприклад, запровадити норму про 2% відсотка від чистого доходу, який компанія може витрачати на допомогу ЗСУ без необхідності оподаткування.

На думку ЄБА варто, щоб ВРУ прийняла законопроєкт у першому читанні, але доопрацювала його між першим та другим читаннями: «Щоб закон покращив норми Податкового кодексу з урахуванням обставин воєнного часу та особливостей надання благодійної допомоги нашим військовим, а не посилював законодавчі суперечності».

Окремо ЄБА від імені бізнес-спільнота, яку вона представляє, просить Кабінет Міністрів України прийняти перелік товарів, що можуть бути передані ЗСУ безоплатно. Уряд вже більше року не затвердив цей перелік.

«Адже наразі Податковим кодексом передбачено дуже обмежений список товарів, зокрема, це бронежилети, каски, тощо. При цьому Податковим кодексом вже більше року передбачено, що повний перелік має бути затверджений КМУ – чого наразі, на жаль, досі не зроблено. Тож компанії, передаючи, наприклад, засоби зв’язку (телефони, планшети, рації, тощо), автомобілі, тощо безкоштовно мають додатково сплачувати ще і податок, що видається не зовсім справедливим», – інформують в асоціації.