Новини та ділова аналітика для проактивних

Технологія, яку використовують в місії NASA на Марсі, може зменшити викиди при видобутку важкої нафти в пісковиках

15 лютого 2023 — 13:16
Оптична технологія FLOW виявляє природні розчинники (вуглеводні) в нафтоносних родовищах

Передова технологія компанії is.energy (Калгарі, Канада), яку NASA використовувала для місії на Марс, може бути застосована для зменшення викидів парникових газів при видобутку нафти у бітумінозних (нафтоносних) пісках. Про це пише видання CTV News Calgary.

Група Pathways Alliance, яка представляє найбільші канадські видобувні компанії, провела глобальний конкурс-пошук інновацій, що можуть скоротити випаровування при видобутку нафти з нафтоносних пісків. Нафтоносні чи бітумінозні піски – піски, які мають промислово значимі вмісти нафти.

У конкурсі перемогла оптична технологія FLOW, розроблена is.energy – дочірня компанія американської Impossible Sensing Energy, яка створює передові технології для пошуку життя та ресурсів на позаземних об’єктах

Цю технологію вперше розробив філіал Impossible Sensing Energy в США для використання марсоходом Perseverance Rover, щоб знайти сліди життя на поверхні Марса.

Як виявилося, FLOW можна використовувати не тільки для пошуку потенційного минулого життя на Марсі, що базується на вуглеці, але також для виявлення точної кількості розчинників (вуглеводнів) при видобутку нафти.

Розчинники, такі як бутан і пропан, є природними складниками бітуму нафтових пісків. Використання розчинників зменшує потреби в енергоємному виробленні пару при гравітаційному дренажу (SAGD).

Паровий гравітаційний дренаж (SAGD) – це техніка буріння, яка використовується для видобутку глибоких покладів важкої сирої нафти. Це ефективний термічний спосіб видобутку важкої нафти і природних бітумів. Вдосконалена форма парової інтенсифікації, при якій у нафтовому пласті бурять пару горизонтальних свердловин, одна на кілька метрів над іншою. Пара під високим тиском безперервно впорскується у верхній стовбур свердловини, щоб нагріти нафту та зменшити її в’язкість, змушуючи нагріту нафту стікати в нижній стовбур свердловини, звідки її відкачують.

В Pathways Alliance заявили, що використання технологій скорочення випаровування при видобутку нафтових пісків є однією з найбільш перспективних і важливих інновацій, які допомагають зменшити викиди. Заміна пару розчинниками може призвести до скорочення викидів CO2 до 90%.